Stäng Login avstängt

Reggae - Recension av Coxsone, King Tubbys & Fatman clashen

Av:
Soremac
Postad:
2007-12-19
Inlägg:
21
Bigups:
0
Läst:
1832
 • Soremac

  35 år, Man, Stenungsund

  Bigups:
  32

  Postad 2007-12-19

  Såg att Herr Bubbly var på msn hemkommen från London Town, och loggade genast in här för att läsa recensionen jag tänkte han skulle ha plitat ihop på flyget hem, så var är den? :)

 • Joakim Romantic

  34 år, Man, Huddinge

  Bigups:
  240

  Postad 2007-12-20

  Recensionen kommer ikväll ... jag har inte haft en sekund ledig sen jag kom hem.

  http://www.newromantic.blogg.se
 • Soremac

  35 år, Man, Stenungsund

  Bigups:
  32

  Postad 2007-12-20

  :)

 • Joakim Romantic

  34 år, Man, Huddinge

  Bigups:
  240

  Postad 2007-12-20

  Jag orkar egentligen inte recensera men så bestämde jag mig för att jag hade lovat Swedon (och nu även Soremac) om hur de tre came the hard way. Det blir mycket längre än vad jag trodde och jag orkar varken redigera eller kolla om jag stavat fel ... jag hoppas att textens innebörd kommer fram ändå.

  Det svåra med att recensera kvällen är väl hur man ska ta sig an den. Jag och min vän Jens anlände till London på fredagsnatten, natten innan tre av de största skulle visa att gammal är äldst. På lördagen hade jag dagen i ära besökt lokala take-away-butiken för jamaicansk mat och köpt mig en stor portion rice an' peas! Tanken var att min bubbly belly skulle ha orken för en hel ram-jam-session extravaganza! Tidigare på dagen hade vi besökt Brixton för att hitta mig en gammaldags badman-hatt (sökandet bar inte frukt) och det märktes att man byggt upp en hunger av allt gående.

  Då det annonserades att portarna öppnas klockan åtta så bestämde vi oss för att vara där i god tid. Mest för att vi inte hade några förköpta biljetter (fanns det ens?) eller siktade på att missa en sekund av vad som skulle bli årets grymmaste kväll. Vi var inkvarterade i Battersea hos vännen till min vän och dansen skulle vara vid Broadwater Farm i Tottenham (där det 22 år tidigare varit ett uplopp ... som kom att refereras till otaliga gånger tidigare i kvällen) så vi valde att ge oss av med god marginal. Dressed to impress i skjorta med dansskorna på.

  Väl framme i Tottenham kunde vi inte hitta stället vi skulle till, två snälla kvinnor erbjöd oss dock skjuts då de ändå var på väg till ett ställe i närheten och vi satte oss i deras väldoftande bil. Broadwater Farm visade sig vara ett ganska ruskigt område och man var lätt nervös, vi gick omkring en stund tills vi började höra bassgångarna studsa mellan kvarterets betongkonstruktioner. Broadwater Community Centre var inte särskilt märkvärdigt egentligen, efter att jag lägger fram en tenner vid inträded och blivit genomsökta för vapen (gun 'ting ah di wrong 'ting!) kom vi in. Jens biljett visade ett #2 i fetstilta svarta siffror på ljusrosa papper och min visade #3. Vi gick in i lokalen, en klassisk gympasal! Jag hade inte velat ha någon annan lokal. Jag kommer antagligen aldrig komma närmare en tidig 80-tals-session än i just en öppen lokal av det här slaget. Det var bara pupa Fatman som hade hunnit sätta upp sitt sound (vilket är logiskt då han är den ende från området) och vad vi möttes av var en hård dubsession signerad produktionerna av Junjo och mixarna av den unge Scientist. Basen var majestätisk! Ren, klar, tung och fysisk! Det gjorde nästan ont när håret på bröstkorgen spetsade huden under det massiva trycket. »Faaaaatman ah de General« som Mykal Rose senare skulle sjunga på en dubplate. Med stor besvikelse insåg jag att kamera och öronproppar fortfarande var nerpackade i väskan (jag tog sammanlagt sju foton under resan). King Tubbys hade bara börjat string up 'im sound och det var extremt spännande att se det...

  http://www.newromantic.blogg.se
 • Joakim Romantic

  34 år, Man, Huddinge

  Bigups:
  240

  Postad 2007-12-20

  ... börjat string up 'im sound och det var extremt spännande att se det vana sound crewet placera ljudet för bästa möjliga känsla. De brunlackade slitna lådorna kontrasterade vackert mot Fatmans militanta svarta. Lloydie Coxsone syntes inte till.

  Något som slog oss ganska snabbt var att vi var de enda vita gästerna på stället tidigt på kvällen. Vi skulle senare följas av två Japaner och ett handfull äldre män i en annars övervägande svart dans. Ett tag kändes det som att inte ens om gylfen var vidöppen och jag inte haft kalsonger på hade blickarna varit mer frekventa. En stor grånad man började gå mot kiosken bredvid oss och stannade kort upp när han stod framför mig. Han gav mig ett leende och en tumme upp. Bröstkorgen fylldes! FATMAN HÄLSADE MIG VÄLKOMMEN TILL DANSEN! Fatman har för övrigt goda gener för under dansen ser vi hans superfräscha dotter som springer runt och fixar med ljuden. En hjärtklappning extra för the sweet likkle daughter deh!

  I början av kvällen var jag nog mest imponerad av King Tubby's som körde flera låtar rockers stil. Han smög även (om jag minns ordningen rätt) in ett par versioner av »Love Without Feeling«. Massivt. Fatmans sida följde själva upp med en nästan lika hård rad av låtar - bland annat Errol Dunkley över Dennis Bovells produktion av »A Little Way Different«. »Fatman a play him sound a little way different!«. Pure gunshot i taket. I alla fall förväntade jag mig det i dansen då det andades shebeens och badman över kvällen.

  Då klockan närmade sig midnatt hade fortfarande inte Coxsone anlänt, än mindre hans lådor. Fast övertygad om att kvällen skulle bli en envig mellan två och inte en treenighet av bas suckade jag djupt. Jag snackade kort med TimP (från Dancecrasher) som nyligen anlänt. Väldigt trevlig och kort lades det fram lite planer om Reggaepedias framtid - vårt gemensamma projekt ihop med Marsjays. Kameramannen som filmade kvällen kom därefter fram och bad mig slänga upp en skank. Jag ital steppade in det nyade dygnet i vad som kan komma att bli det pinsammaste videoklippet i reggaens historia. King Tubby's tappade kring den här tiden i mitt tycke ganska mycket då de gick in på en nyare roots selection (VC »By His Deeds« vill jag minnas var från KT's) medan Fatman började harva in sig lite för långt i rötterna. Jag förväntade mig, inte minst efter Jakobs fantastiska soundtapeuppladdning, en rub-a-dub-session.

  Framför mig ser jag en man som påminner om en åldrad version av snusmumriken. Svart kåpa med luvan försättandes ansiktet mer i skugga i den redan mörka lokalen. När han rör sig närmare ser jag att det är Penny Reel. »A woah, Penny! Yuh big an large! Everytime you write dung it haffe hit hard!« vill jag hälsa honom med men är mest oroad att han inte ska känna igen mig och jag framstår som en idiot. Kort senare hör jag hur han kallar på min uppmärksamhet vid skivförsäljningen med ett »Jook 'im« i tjock cockney (så som engelsmän har en tendens att uttala mid namn - extrapoäng till TimP som fick sin svenska tjej att ge honom en snabbkurs i hur det uttalas korrekt!). Vi talas vid kort och snart nog är jag inne på dansgolvet...

  http://www.newromantic.blogg.se
 • Joakim Romantic

  34 år, Man, Huddinge

  Bigups:
  240

  Postad 2007-12-20

  ... snart nog är jag inne på dansgolvet igen. Penny själv försvinner in i skuggorna igen och syns nästa gång när Coxsone hälsar honom från skivbordet med micken i hand. Därefter poppar han fram sporadiskt under kvällen för några små meningsutbyten om vad jag tycker om London.

  »Coxsone is in the building« säger någon till mig. Tror det mycket väl kan ha varit Tim eller MSE (från Chatty Mouth/Champion Sound). En lång, tunn man klädd i khaki tar över micken och ursäktar att han inte kommit tidigare. Problem med ampen och lådorna gjorde att han inte kunde styra upp ljudet och i broderlig anda får han vända plattor på Fatmas ljudsystem. En stenhård Gregory-session följer. »Mr Know It All« en av mina allra största favoriter med en intergalaktisk dub följs av »Motherless Children«.

  »De andra har spelat hela kvällen. Jag lämnar över när jag är färdig. Ingen 20/20 minuter 'ting!« dancehallen har anlänt i stil. Löftet är tyvärr inte sant, Coxsone kör endast den utsatta tiden och följer sedan upp med ett 20-minuters set till. Fortfarande de bästa 40 minuterna i dansen där det enda som saknas är dubplaten med Devin Russel där han sjunger »When yuh listen pupa Coxsone then you really gonna love it« (profetiskt, broder Devon!) över en för mig oidentifierad rytm man känner igen från flertalet av hans danser från -83 till -84.

  Bakom mig ser jag hur deejayveteranen Dennis Alcapone står och dansar, jag bestämmer mig för att hälsa honom snabbt men börjar känna av tröttheten i kroppen. De blekaste och saligaste killarna Tottenham sett på länge smyger sig ut ur dansen, dodgar förbi polisen och börjar den långa färden hemmåt. Halv sex på morgonen ligger vi ner stelfrusna och ska just somna. Öronen ringer och ömheten har just börjat ge sig till känna genom våra sakta upptinande kroppar. En ultrasonic och bionic kväll.

  http://www.newromantic.blogg.se
 • Choppa Salomon

  28 år, Man, Järvsö

  Bigups:
  177

  Postad 2007-12-20

  nice recension.

  jag ska in på youtube och söka efter den beryktade italstepvidoen

  Choppa, om kvinnan själv får välja
 • BigUp_South

  33 år, Man, Lund

  Bigups:
  9

  Postad 2007-12-20

  Wowow, Vilken blessing att kunna gå på en sån dans!

  Brände maten nu .. .var tvungen att läsa klart.
  Mkt trevlig läsning. Respect

  French Connectzion
 • Joakim Romantic

  34 år, Man, Huddinge

  Bigups:
  240

  Postad 2007-12-20

  BigUp_South; Jo, det är verkligen en välsignelse att kunna hänge sig åt hobbies som det här. Angående matlagningen så är den inte alls bränd, det är gick bara från svenskt till kreolsk matlagning. ;)

  Choppa; Hahaha ... jo. Skicka länk när du hittar.

  http://www.newromantic.blogg.se
 • RootsBwoy

  47 år, Man, Sundbyberg

  Bigups:
  20

  Postad 2007-12-20

  ha ha, som vanligt när bubbly gorgon big belly kalcidis is pon di tangentbord är det välskrivet och underhållande. rispekt.

  En vit text i en svart låda. Så fint.
 • swedon

  Man, Västerås

  Bigups:
  3

  Postad 2007-12-20

  gwaan bubbly!

  ett gott tecken på att man läst en bra skriven rapport från en session, är att man efteråt känner att man missade ngt när man inte var där.
  det lät som om ni hade kul. önskar att jag hade haft möjlighet att joina.

  tackar så mycket för en inspirerad rapportering!

 • BigUp_South

  33 år, Man, Lund

  Bigups:
  9

  Postad 2007-12-20

  Fanns en länk, som jag inte hittar, till de kommande danserna bla den med king shiloh och aba shanti. Någon som har adressen ?

  Lika bra att börja planera i tid...

  French Connectzion
 • BigUp_South

  33 år, Man, Lund

  Bigups:
  9

  Postad 2007-12-20

  ahh det var university of dub jag syfta på
  http://www.universityofdub.com/events.html

  French Connectzion
 • snarkus
  snarkus Mod

  Man

  Bigups:
  12

  Postad 2007-12-21

  AAaah raaaaass! Wicked review mr Gorgon! Big up unu self, yuh large bout yah!

  Dåligt väder är bra för moralen
 • Soremac

  35 år, Man, Stenungsund

  Bigups:
  32

  Postad 2007-12-21

  Yes, bra skrivet... Låter som en trevlig kväll :)

  Bigup_south: släng iväg ett meddelande om du åker på Uni. Ska över på februari dansen med en kompis.

 • Reggae-Anders
  Bigups:
  78

  Postad 2007-12-21

  Hur bor ni som åker dit egentligen? Känner ingen som bor i London längre så det brukar bli hotell = svindyrt. Någon som har tips på prisvärda boenden som man skule kunna använda? Skulle gärna dra på Unirversity of Dub, nästa 3 the hard way (om det blir någon) eller någon kommande Jah Shaka session om jag kan få ihop det med jobbet och utan att det kostar en månadslön...

  http://www.slagfranhjartat.se
 • Color Blind

  36 år, Man, Borås

  Bigups:
  739

  Postad 2007-12-21

  Big up bubbly! Så levande beskrivet att jag om 50-60 år säkert kommer sitta och skrocka för barnbarnen och säga att jag var där.

 • Choppa Salomon

  28 år, Man, Järvsö

  Bigups:
  177

  Postad 2007-12-21

  bed and breakfast hos nåt gammalt par brukar väl funka?

  Choppa, om kvinnan själv får välja
 • Yoshi

  33 år, Man, Örebro

  Bigups:
  10

  Postad 2007-12-21

  http://www.youtube.com/watch?v=M_AE3RizM-4 de e väl inte samma kväll, men de e samma grabbar iaf... och de e inte mkt musik eller nån bubbly där... :(

  bra recension btw... :)

  hörnimig!!
 • Soremac

  35 år, Man, Stenungsund

  Bigups:
  32

  Postad 2007-12-21

  Anders: Brukar bo på vandrarhem i Camden eller på Picadilly Circus... Kostar ca 240kr dygnet nu under lågsäsong. Säg till om du vill ha mer info.

Skriv ett inlägg

Logga in eller registera dig för att skriva

Senaste inläggen

Prenumerera