Stäng Login avstängt

Arkiv

Artikel

Dubadown - Killing us

Av:
Egger
Postad:
2005-11-02
Kommentarer:
4
Bigups:
0
Läst:
1977
Med klassisk reggaetematik, bedjande körer och en varm produktion som doftar asfalt och ärlighet kräver och förtjänar Göteborgs skärgårds stolthet en plats i den svenska reggaens finrum. Samtidigt som bandet inte på något sätt kompromissar på sina rötter och sin kärlek till reggaen känns det som att ”Killing Us” faktiskt skulle kunna tilltala bredare massor, om det nu bara varit sommar. Marley-ska associationer känns inte sällan nära i en ljudbild där melodier är tydliga och starka, där djupet i sångare Jonathans röst lever i symbios med skör körsång, och där saxofon och trumpet propsar på uppmärksamhet. På ”Killing Us” finns en bredd man sällan upplever hos ett band som helt tydligt vet var de är och vart de är på väg. Jämte andra är ”Bad Groove” ren och rak reggae av högsta kvalitet, på ”Why Do I” skruvar man upp tempot och jag tar på mig dansskorna, och på sistasparet ”Göte Max” tar man Kung Kodums Nicolas Rodriguez till hjälp när man blandar engelska med skånska. Att ta reggaen och att i ordets sanna bemärkelse göra den till sin egen är en styrka Dubadown nu verkligen delar med I-Ration-bröderna och systrarna Kultiration. Dragspel och mandolin bidrar till djup i en skärgårdsreggae som är levande, som skapar sina egna ramar, en reggae som inte fastnar i förlegade genrebeskrivningar. De senaste dagarna, de senaste veckorna har ”Killing Us” flitigt gjort sitt jobb i att övertyga mig om hur Dubadown vuxit från ett band i mängden till bland det finaste svensk reggae idag kan stoltsera med. ”Killing Us” är ett måste.
Warning (512): Method SkawarsHelper::avatar does not exist [CORE/cake/libs/view/helper.php, line 154]
Egger

Kommentera

Logga in eller registera dig för att skriva

Kommentarer

 • Johnny Rudeboy

  40 år, Man, Malmö

  Bigups:
  24

  Postad 2005-11-07

  Skivan finns för internationell distribution på t.ex CDON inom Europa och Skivhugget och Swedish Music Shop världen över så väntan behöver inte bli så lång om man finns utomlands..

  Reggae Scorcher - Boss sounds.
 • ellan

  34 år, Kvinna

  Bigups:
  1

  Postad 2005-11-03

  Ar inte i Sverige just nu, o darfor har jag ingen mojlighet att kopa skivan,
  Lyssnat pa laten "Killing us" o de e ju ingen tvivlan om att detta blir en perfekt julklapp i samband med hemkomst!
  Tack oxa for videon, kanner doften av goteborg nar jag sitter har o ser den!!
  Thanx for the music!

  All can't do everything, everyone can do some
 • rabarbergrabb

  31 år, Man

  Bigups:
  1

  Postad 2005-11-02

  Jag håller med. En grym skiva som lätt klarar att konkurera med Kultirations "Om Gaia" och Kung Kodums "Vik din egen krona, bli din egen kung".

  Hääp.
 • Freddy Ape

  34 år, Man, Göteborg

  Bigups:
  19

  Postad 2005-11-02

  oh yeah! full poäng?!!! sjukt...

  tack, tack. nu ska jag gå och svimma nånstans...

  /apan

  sveriges reggaescen behöver mera dist!