Stäng Login avstängt

Arkiv

Artikel

Bröder Glöder - Bröder Glöder

Av:
whizz_90
Postad:
2003-08-28
Kommentarer:
5
Bigups:
0
Läst:
2228
Skånsk reggae börjar att ta plats. Börjar att höras. Något som definitivt borde ta plats och borde höras är Bröder Glöders självbetitlade EP. Det har sagts förut och det skadar inte att det sägs igen, skånskan är en mycket passande dialekt för att leverera reggae i. Grunden till den skånska reggaen är redan lagd av bland andra Peps Persson; nu måste det vara dags för andra att utveckla denna genre. Med denna EP tar Bröder Glöder ett stort steg mot just detta. Landskronapågarna levererar tunggung av högsta klass med ett textmässigt innehåll som verkligen betyder något. Bröder Glöder väljer i sina texter att behandla viktiga faktorer i ett samhälle. De väljer att använda sig av en av reggaens grundstenar som är samhällsengagemanget som yttrar sig i politiska texter och texter om sitt eget och andras välbefinnande. Texterna på skivan är inte några poetiska mästerverk men de är träffsäkra, de vägrar att linda in budskapen i svåra ord och fraser, utan de väljer istället att leverera orden rakt och ärligt vilket jag tycker är styrkan med texterna. EP:n inledds med låten ” Ett varmare land ” som är den snabbaste av de fem. Låtens sköna gung förstärks på ett bra sätt av sångaren Jonas Olssons klagande stämma som känns äkta. Rösten passar perfekt med både textens innehåll och till musiken. Låten i sig speglar vad jag tror många av oss känner ganska ofta. Önskan att komma bort från all skit och bara packa väskan och dra. EP:n andra spår ” Moder Jord ” tycker jag ibland kan vara lite svag men den växer ju mer man lyssnar på den. Detta mycket pga textens innehåll som är så viktigt som man önskar det skrevs mer om. Men just träffsäkerheten att kombinera både skönt gung och slående texter som i de andra låtarna missas lite här. Om förra låten enligt mig kan vara skivans svagaste så är låt tre förmodligen den starkaste. Låten känns i hela kroppen och sätter sig på huvudet direkt. En helt sjukt gungande klagosång kan den beskrivas som. Här är det dock gitarristen Pierre Andersson som jämrar ut sitt budskap om att få stanna på ” Lugna Gatan” I dessa tider som råder så är spår fyra så fruktansvärd viktig. Med tanke på alla de människor som dagligen luras av media så behövs oberoende röster i samhället. Kan dessa röster kombineras med musik och nå ut till en större publik så är det så här det skall göras. Låten ” Dumburk ” är den låt på EP:n som känns viktigast rent textmässigt. Sista låten känns som skivans mest positiva budskap. ” Uppåt ” ger en känsla av hopp trots den vemodiga versen. Men där versen slutar så tar den upplyftande refrängen med en just dit man vill, uppåt! Bröder Glöders debut EP känns oförskämt stark och känns som ett måste. Denna skiva visar på ett övertygande sätt att skånsk reggae är här för att stanna så för alla som gillar EP:n så är det bara att vänta. För en fullängdare bara måste komma.
Warning (512): Method SkawarsHelper::avatar does not exist [CORE/cake/libs/view/helper.php, line 154]
whizz_90

Kommentera

Logga in eller registera dig för att skriva

Kommentarer

 • Johnny Rudeboy

  40 år, Man, Malmö

  Bigups:
  24

  Postad 2003-09-20

  fast han jämför ju inte med Peps, recensenten skriver ju att Peps lade en grund och att BG utvecklar ifrån den. Det finns inte mkt till likhet mellan BG´s och Peps´s sound. Helt olika grejer, det har du helt rätt i.

  Reggae Scorcher - Boss sounds.
 • hung_lo_itch

  48 år, Man

  Bigups:
  1

  Postad 2003-09-20

  Helt OK att tolka istället för att imitera tycker jag . Det gjorde Peps med stor framgång.
  Borde dock, som i recensionen, inte jämföra "Bröder Glöder" med Peps...går inte...ännu...!?
  Recensenten framstår då som väldigt partisk.

  "Nuff respect"

 • Johnny Rudeboy

  40 år, Man, Malmö

  Bigups:
  24

  Postad 2003-09-10

  jag menar givetvis att jag tror på det förstnämnda inte det sistnämnda.. sent på kvällen..

  Reggae Scorcher - Boss sounds.
 • Johnny Rudeboy

  40 år, Man, Malmö

  Bigups:
  24

  Postad 2003-09-09

  tja.. smaken är ju som bekant delad. finns det en rätt vibb och ett rätt reggae-sväng? eller är det kanske mer så att man ska tolka snarare än imitera den jamaicanska musiken som svensk? jag tror mer på det sistnämnda, endast då får man fram ett så sällsynt genuint uttryck som jag tycker Bröder Glöder står för. Mer arbetarklass och mindre musikhögskole-student, liksom. Sen är jag förvisso tämligen partisk i frågan.

  Reggae Scorcher - Boss sounds.
 • hung_lo_itch

  48 år, Man

  Bigups:
  1

  Postad 2003-09-09

  Jag har provlyssnat på låtarna på deras hemsida.
  Kan för mitt liv inte förstå hur de kan jämföras med Peps(förutom skånskan då!).
  Nej, spåren visar att pågarna har många timmar kvar i replokalen för att hitta rätta vibbarna och reggae-svänget, för här gungar det inte ett uns.
  Dock roligt att se sådan vilja och engagemang från både bandet och skivbolaget.
  Med den inställningen borde timmarna i replokalen vara en baggis...

  "A luta continua"