Stäng Login avstängt

Joakim Romantic Joakim Romantic http://www.newromantic.blogg.se

Blogg

Blogginlägg

I ♥ deejays!

Av:
Joakim Romantic
Postad:
2008-11-24
Kommentarer:
7
Bigups:
8
Läst:
2706
1

För ungefär tre veckor sedan skrevs den sista recensionen färdigt som ska komma att inkluderas i boken The Small Axe DJ Album Guide. Skivan i fråga är ungdomsbubblaren Billy Boyo's enda riktiga soloalster, Zim Zim (Silver Kamel), som spelades in 1983 men släpptes först 2002.

Först var det tänkt att boken skulle innehålla ungefär 350 recensioner. Sedan tänkte vi att 370 blir bra. Eller kanske 380 ... så kom jag på att det saknades ett par klassiker medan Ray insåg att ett par andra skivor var otroligt viktiga att inkludera - 400. Hur fan kunde vi ha missat Clint Eastwood? Lägg på några till. Någon månad senare ringer Ray upp mig och på sin pilemariska Londontjocka cockney hälsar han mig med ett »Hail up, Mash Finger Gorgon!« det är namnet jag fått efter att nästan blivit av med höger pekfingertopp i en arbetsrelaterad olycka för ett par månader sen. »We're done, mate! We've got almost 430 reviews as of this point!«.

Så kvällens lilla blogginlägg är en hyllning till alla deejays och mer specifikt tio favoriter bland deejayalbumen jag har i skivsamlingen. Det vill säga att listan är nödvändigtvis INTE av mina absoluta favoriter (även om många kommer så högt).

Ranking Dread - Lots of Loving (1980, Stand Firm)
Utan tvekan det bästa deejayalbumet jag har. En mer välsammansatt skiva får man leta efter. Dread går från att vara älskare till Jah:s skarprättare till nostalgiker av särklass utan att förlora fokus en endaste gång.

Dignitary Stylish - Jah Send Me Come (1986, Harmodio)
Dignitary är en uppfriskande deejay som med stor stil rider rytmerna galant. Texterna är positiva och Digni själv är en uppenbarelse. Mycket av styrkan ligger även i att skivan tyvärr är en av få som bar starka kulturella meddelanden i en tid av strikta dancehallvibbar i JA. Låten »No Badness« är en vädjan till alla förledda att sluta med sina illdåd och även en av mina absoluta favoritlåtar någonsin.

Buro - Buro (1983, CSA)
Buros debut var ingen höjdare första gången jag hörde den. En jämn men tråkig skiva och jag tyckte det ganska länge. Sen förstod jag storheten i den. Buros monotona och stilistiska chattande över något av Hi Times bästa backning under rub-a-dub-eran. Väldigt okonventionella deejayrytmer som Junjo valt ut dock. Kanske därför den är så svår att tröttna på också.

Yellowman - Mr. Yellowman (1982, Greensleeves)
Tvekade på om den här eller One In A Million med Yellowman var hans bästa skiva. Det ironiska är att jag tycker nog att den här är den bättre av den två även om det är den andra jag väljer att lyssna på fyra gånger av fem. Yellowman är tyvärr en sån deejay många ignorerar i sin jakt på mer obskyra namn. I sina bästa stunder var han verkligen Jamaicas kung med all rätt.

Peter Metro - Want Some Money (1985, Bebo's)
På något sätt känns Metro som definitionen av en dancehall deejay. Schysst singjayande, elegant stil och roliga texter. Inte för djupt men nog med kärlek och pattaaan! Rytmerna är väl avvägt av klassiker och mindre kända. Lady Ann gästar i den vackra lilla kärleksduetten bossanova (som är med dub!). Omslaget är grönt och täckt av dollarsedlar. Det ser fint ut ... och det oroar mig lite att jag tycker det.

Big Joe - Rocking & Swinging (1976, Celluloid)
Över ett par smattrande rockerstrummor steppar Big Joe fram och verkligen demolerar allt som kommer i hans väg. Han utbrister i hyllningar, mummlar hot och sjunger tondövt vackert som bara en deejay av stil kan bära upp. Det är så jävla bra att det är löjligt!

Ranking Trevor - In Fine Style (1978, Virgin Frontline)
Hur många deejays har inte Trevor inspirerat egentligen? Med sin melodiska stil, fantastiska texter (känner ni igen en rad är det större chans att Trevor var först med den än att han lånat!) och hårda Channel One-rytmer signerade JoJo Hookim kan detta mycket väl vara ett av de bästa deejayskivorna som släppts. Ännu en kul detalj är att Trevor fortfarande är aktiv och ska börja återutge sin musik. Gå in på Youtube och kolla in de nyinspelade videos han har till klassiska låtar som »Masculine Gender« och »Answer Me Question«.

Papa Finnigan & Junior Ranking - Two The Hard Way (1983, Heartbeat)
Allmänkunnandet om lillebrorsan till Michigan (Finnigan!) är marginellt med storebrodern och det är helt oförtjänt för i mitt tycke har nog Finnigan & Ranking släppt en skiva som toppar vilket alster som helst från Michigan & Smiley. Det är glatt, dansant och fyllt av ungdomlig passion! Skivan är helt Barack O'Bananas!

Prince Jazzbo - Natty Passin' Through (1976, Black Wax)
Jazzbo har länge varit en av mina favoriter. Sättet han grymtar och masar sig över rytmer ger definitivt insikt i varför den tålmodige ryttaren på åsnan blev kännetecknet för hans egna Ujama-etikett. De mörka och pulserande Perry-rytmerna är legendariska och Jazzbo är i sin kanske mest majestätiska form. Natty Passin' Through är i princip samma skiva som Ital Corner men lätt annorlunda versioner i klart bättre mixar. Förhoppningsvis släpps den på CD ngn dag med dubbar och dylikt inkluderat.

Lone Ranger - Barnabas Collins in Wood (1979, GG's)
Något så ovanligt som ett konceptalbum med Lone Ranger ribbitande och bimmande om ufon, spöken, vampyrer och annat som klassas inom det övernaturliga eller okända. Rytmerna är Alvin Ranglin och klart bland det bästa som kan erbjudas av den relativit svårdefinierade proto-dancehall-stilen. Omslaget är så löjligt att det är bra med Lone Ranger som vampyren Barnabas Collins.

Taggar: deejays

Kommentera

Logga in eller registera dig för att skriva

Kommentarer

 • Joakim Romantic

  34 år, Man, Huddinge

  Bigups:
  240

  Postad 2008-11-26

  Mek We Dweet: Tekniskt sett skulle boken kunna vara färdig när som helst ... men jag hinner just nu inte med att sätta texten och göra omslaget så vi kan skicka iväg för tryckning. Allt annat är redan ordnat nämligen.

  Color Blind: Kan man lyssna sönder deejays som dessa?

  Rhygin: Tack! Även om jag är trött på att bara skriva listor och smårecensioner hela tiden. :)

  Marcusb: Precis. Small Axe. Det blir en ganska limiterad utgåva. Tror vi trycker den i 300 exemplar eller något. Om de säljer slut snabbt så följer ett par till annars får det räcka.

  Rootsnatty: Ja. Såg att den blivit extremt dyr bara. Senast jag såg den online kostade den $117 vill jag minnas. Tur att man han köpa den innan hypen bara. Vill dock ha Jah Send Me Come 12" på Harmodio också.

  http://www.newromantic.blogg.se
 • Rootsnatty

  36 år, Man, Stockholm

  Bigups:
  3

  Postad 2008-11-26

  kul läsning , flera av dessa album finns med på min dj top lista me :)
  fick leta länge efter dignitary stylish, bästa låtan enligt mej e youthman struggling jävla tugg på den asså :)

  hello sir
 • Marcusb

  29 år, Man, Oslo

  Bigups:
  36

  Postad 2008-11-24

  Har ni nåt förlag att ge ut den på? Small Axe, eller?
  Kul att se att saker och ting går framåt för dig!

  Mosiah: Kalcidis har plokat upp micken för rätt länge sen.

  Ranking Rambo
 • Mosiah

  36 år, Man, Safed

  Bigups:
  169

  Postad 2008-11-24

  "Mash Finger Gordon"!? Haha... det var det bästa jag hört på länge. Du får lova mig, Kalcidis, att om du någonsin får för dig att plocka upp micken och själv bli en seriös deejay, då måste detta bli ditt artistnamn. Låter precis som något en sådan skulle kalla sig för.

  Utmärkt skrivet annars. Får därför utdela en stor eloge till dig för ännu en mycket läsvänlig upplevelse från din sida. Kommer definitivt hålla utkik efter boken.

  I don't run with fuckery, I walk with Jah.
 • Rhygin

  48 år, Man, Sundbyberg

  Bigups:
  73

  Postad 2008-11-24

  Mycket läsvärt!

  http://vegablogg.blogspot.com/
 • Color Blind

  36 år, Man, Borås

  Bigups:
  739

  Postad 2008-11-24

  Fint Jocke. För tillfället har jag lyssnat sönder öronen på DJ's som dessa, men nog fasen blev man lite sugen ändå!

 • Mek We Dweet

  32 år, Man, Lund

  Bigups:
  27

  Postad 2008-11-24

  Där snackar vi schysst omslag, kalcidis. ;)

  Vad händer med boken då, när den är klar?

Senaste händelser

Kalender

« september 2018 »

Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Arkiv

november 2014

november 2013

augusti 2013

juni 2013

maj 2013

april 2013

april 2011

augusti 2010

augusti 2009

april 2009

mars 2009

februari 2009

januari 2009

december 2008

november 2008

oktober 2008

september 2008

Prenumerera